Τρόποι να μάθετε στο παιδί Σας να κοιμάται στο δικό του κρεββατάκι

Γιατί είναι συχνά τα προβλήματα ύπνου;

      Ο ύπνος των παιδιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς σε διάφορες ηλικίες και όχι μόνο στη βρεφική [όπως θα υπέθετε κανείς]. Οι επιστήμονες λένε ότι ο ύπνος είναι μια σύνθετη, αλλά και ευέλικτη συμπεριφορά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι χιλιάδες χρόνια πριν, ο άνθρωπος έπρεπε να ξυπνάει στις επικίνδυνες συνθήκες της νύχτας και να ψάχνει για ασφάλεια από τα αρπακτικά ή τα άγρια ζώα. Εξελικτικά, το πιο λογικό, λοιπόν, είναι όταν ξυπνάει ένα μικρό παιδί, να ψάχνει για τους γονείς του!

       Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι τα παιδιά ζουν τόσο έντονα τη ζωή και τα νέα ερεθίσματα που τους προσφέρει η κάθε ημέρα, που το νευρικό τους σύστημα πολλές φορές δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες. Γι’ αυτό, πολλές φορές δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν, όσο κι αν το έχουν ανάγκη, και καταφεύγουν στην ασφάλεια και την ηρεμία που τους προσφέρουν οι γονείς τους.

Πιστέψτε και προσπαθήστε την αλλαγή

        Το σίγουρο είναι πως αν θέλετε πίσω το κρεβάτι σας, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές, που δεν θα βρουν πάντοτε σύμφωνο το βλαστάρι σας! Οπλιστείτε με υπομονή και πιστέψτε ότι θα τα καταφέρετε και ότι το πιτσιρίκι σας μπορεί μια χαρά να κοιμηθεί μόνο του. Δείτε μερικά σημεία κλειδιά, που βοηθούν κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά: 

 • Ξεκινήστε από νωρίς τη ρουτίνα του ύπνου, όταν ακόμη έχετε δυνάμεις για τις σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν είστε όλοι εξαντλημένοι.
 • Αλλάξτε τις συνήθειες σταδιακά και σταθερά. Κάθε 3-4 ημέρες, κάντε και ένα βήμα προς το στόχο σας, π.χ. την πρώτη φορά μείνετε μαζί του στο κρεβάτι του μέχρι να κοιμηθεί, μετά καθίστε σε μια καρέκλα, μετά φύγετε λίγο πριν κοιμηθεί κ.ο.κ.
 • Να είστε σταθεροί στις αποφάσεις σας και χωρίς πισωγυρίσματα. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και μη δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να αντιστρέψει τους όρους…
 • Ενισχύστε το παιδί λέγοντας «πω, πω, μεγάλωσες τώρα και θα κοιμάσαι στο δικό σου κρεβάτι!» Ακόμη κι αν το πιτσιρίκι νευριάσει γιατί ξέρει ότι μεγαλώνοντας “χάνει” κάποια όμορφα προνόμια όπως να κοιμάται μαζί σας, κατά βάθος ικανοποιείται κι εσείς το βοηθάτε να αποδεχτεί ότι μεγαλώνει.

·         Επιβραβεύστε ακόμη και την πολύ μικρή πρόοδο, λέγοντας «μπράβο» ή με ένα αυτοκολλητάκι ή παιχνιδάκι. Κατ’ αυτό τον τρόπο, έχει κάνει πιο παιχνιδιάρικη την όλη διαδικασία στα μάτια του παιδιού σας.

 • Μην του στερείτε λίγο χρόνο μαζί σας πριν κοιμηθεί, αν το έχει συνηθίσει. Καθίστε δίπλα του στο κρεβάτι και περάστε όμορφα με μια χαλαρή δραστηριότητα που σας ευχαριστεί, π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο ή συζητώντας. Δείξτε του να καταλάβει ότι δεν έχασε την καλή επικοινωνία που του αρέσει, απλώς όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί, εσείς θα αποσυρθείτε.
 • Λάβετε υπόψη “ειδικές” συνθήκες, όπως π.χ. όταν το παιδί είναι άρρωστο. Μην ξεχνάτε την εναλλακτική σε αυτή την περίπτωση να κοιμηθείτε εσείς στο δωμάτιό του, αν φοβάστε ότι θα ξαναγυρίσει στο κρεβάτι σας.

·         Δημιουργείστε ένα Σχέδιο Δράσης : Αντί να λέτε απλά στο παιδί να μείνει στο κρεβάτι του και να κοιμηθεί, διδάξτε του πώς να ξανακοιμηθεί. Πείτε του για παράδειγμα να κλείσει τα ματάκια του και να σκεφτεί κάτι διασκεδαστικό, όπως τι θέλει να κάνει στα γενέθλια του. Έτσι θα το βοηθήσετε να ξανακοιμηθεί.

·         Ο ύπνος είναι μια κυκλική διαδικασία και μπορούμε να πετύχουμε τον ύπνο του παιδιού την ίδια ώρα.  Προετοιμάστε το παιδί λίγο πριν αρχίσει η ρουτίνα του ύπνου λέγοντάς του «σε λίγο θα πάμε για μπάνιο, θα φορέσουμε πυτζάμες, θα πλύνουμε τα δόντια, θα πούμε τραγουδάκι – παραμύθι και μετά θα κοιμηθείς».   Αυτό βοηθά το παιδί να είναι ήρεμο και να μην εκνευριστεί όταν του διακόψετε απότομα το παιγνίδι.  Ακολουθείστε καθημερινά το ίδιο ωράριο, την ίδια διαδικασία του ύπνου.  Να είστε σταθεροί, τυπικοί συστηματικοί  και αποφασιστικοί όταν φτάνει η ώρα του ύπνου.  Τα παιδιά δε λένε να σταματήσουν να παίζουν όσο κουρασμένα και να είναι για αυτό μην τους αφήνετε περιθώρια για άσκοπο βραδινό παιγνίδι.

 • Η διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας πριν τον ύπνο εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού.  Τα παιδιά πριν το πρώτο χρόνο αποκοιμούνται σχετικά εύκολα και δεν νιώθουν έντονο το άγχος αποχωρισμού.  Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν έχουν την ανάγκη να  αφιερώνεται  περισσότερο χρόνο μαζί τους πριν τον ύπνο.
 • Οργανώστε το κατάλληλο περιβάλλον : Δημιουργείστε ένα ήσυχο περιβάλλον, απομακρύνετε θορύβους, χαμηλώστε το φωτισμό, αφήστε την πόρτα του δωματίου ελαφρώς ανοικτή, εξηγήστε στο παιδί ότι νύχτωσε και όλοι κοιμούνται για να ξεκουραστούν.  Εξασφαλίστε την κατάλληλη για την εποχή θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε το παιδί να κρατήσει ένα αγαπημένο του αντικείμενο (αρκουδάκι, ειδική κουβερτούλα) στο κρεβάτι, αρκεί να είναι ασφαλές για το παιδί.  
 • Κάντε στο παιδί σας χαλαρωτικό μπάνιο : Το μπάνιο ηρεμεί, ξεκουράζει, χαλαρώνει τα παιδιά και για τα περισσότερα αποτελεί μια απολαυστική τελετουργία.  Ακολούθως ντύστε το παιδί με ελαφριές πιτζάμες.           Ο ποιοτικός ύπνος για ένα παιδί είναι σημαντικός στο μεγάλωμα του και είναι η βασική τροφή για την ορθή ανάπτυξή του.  Η εφαρμογή μιας σταθερής καθημερινής διαδικασίας είναι η σωστή αφετηρία για ποιοτικό ύπνο.  Τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα αρκεί οι γονείς να είναι σταθεροί, αποφασιστικοί και τυπικοί. Ο δρόμος για να μεγαλώσουν τα παιδιά είναι μακρύς και ο ύπνος είναι o αναντικατάστατος οδηγός.

  ΥΠΟΜΟΝΗ – ΕΠΙΜΟΝΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!
Development | ELIAS BOLO

Επικοινωνία

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία καλέστε μας, ή στείλτε email.
Μετάβαση στο περιεχόμενο