Η Ιστορία μας

“Για να φτιάξεις … ιστορία,
πρέπει να γνωρίζεις την…. προϊστορία.“
Ξεφυλλίζοντας όλα αυτά τα χρόνια - από το 1973 - την Παιδαγωγική και Εκπαιδευτική μας πορεία ξαναφέρνουμε στο νου τις πρώτες στιγμές του οράματος και του ονείρου που είχαμε δημιουργήσει και βλέπουμε ότι ο χρόνος μας έδωσε τη χαρά να ζήσουμε αυτή τη δημιουργία.

Τότε που ερευνούσαμε την εκπαιδευτική ανάπτυξης της Σπάρτης και τις συνέπειες που θα είχε αυτή η ανάπτυξη...

Τότε που επιλέγαμε την οδό Αλκμάνος 1 [που ήταν η άκρη της πόλης, χωρίς διαμορφωμένους δρόμους, τους οποίους δωρίσαμε στο Δήμο Σπάρτης] και τα συγκεκριμένα κτίρια με ανατολικό προσανατολισμό και διαμορφώναμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με μελετημένες παρεμβάσεις, ώστε και σήμερα μετά από τόσα χρόνια να πρωτοπορούν σε λειτουργικότητα, παιδαγωγική διαδικασία και αντίληψη.

Τότε που δημιουργήσαμε με προσοχή, προοπτική, γνώση και φροντίδα τις ονομασίες του παιδαγωγικού μας κέντρου [Χελιδονάκια, Σπουργιτάκια, Ελαφάκια], ώστε με αγώνα και ψυχή να ταυτισθούν αυτά με τους ανθρώπους και το περιεχόμενο του έργου που θα προσέφεραν.

Τότε που οι λέξεις, οικολογία, ανακύκλωση, περιβάλλον, παιδική λογοτεχνία, μουσειακή αγωγή, προσχολική κίνηση και θεατρική έκφραση ήταν … άγνωστες σ’ αυτούς τους χώρους.

Σήμερα, βλέποντας τους καρπούς και τις ρίζες αυτού του δέντρου, που με τόσο μεράκι φυτέψαμε και φροντίσαμε, είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας ΚΑΙ παιδιά ΜΑΣ, οι συνεχιστές του ονείρου, θα προσφέρουν με σύγχρονο βλέμμα, με τις σπουδές τους, τις εμπειρίες που απέκτησαν και την αγάπη που τους διακρίνει για προσφορά στον άνθρωπο και την Ελληνική κοινωνία, όλα αυτά που είναι απαραίτητα και διδάχθηκαν στους εκπαιδευτικούς μας χώρους, την αγκαλιά μας.

Και μην ξεχνάτε, ότι τα παιδιά είναι επιστήμονες και εργαστήριό τους ολόκληρος ο κόσμος, όπως υποστηρίζει και ο John Medina* και για να τα βοηθήσουμε ν΄ανακαλύψουν αυτό το εργαστήριο θα πρέπει κι εσείς οι γονείς να φορέσετε τη «λευκή μπλούζα» του μικρού εξερευνητή και ν’ ανακαλύψετε σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό χώρο που θα εμπιστευτείτε το μαγικό, ΜΟΝΑΔΙΚΟ και τόσο όμορφο κόσμο της ηλικίας του παιδιού σας.

Ο John Medina είναι αναπτυξιακός μοριακός βιολόγος και ερευνητικός σύμβουλος. Διευθυντής του Εγκεφαλικού Κέντρου για την εφαρμοσμένη έρευνα Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Ειρηνικού του Σιάτλ.Καθηγητής στο τμήμα βιομηχαμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Συγγραφέας των βιβλίων "Brain Rules" , "Πώς να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά" και "Πώς ν' αξιοποιήσεις τη δύναμη του μυαλού σου μέσα από 12 απλούς κανόνες".

Development | ELIAS BOLO

Επικοινωνία

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία καλέστε μας, ή στείλτε email.
Μετάβαση στο περιεχόμενο